Go Back   PowerStrokeArmy > Power Strokes > 94-97 Tech

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-12-2019, 08:13 AM
USMC95Powerstroke's Avatar
USMC95Powerstroke USMC95Powerstroke is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2019
Location: Bama
Posts: 8
Default 95 7.3 shifting issues, and rear end hop

In advance thanks for the help.
I'm new to the diesel world, but I finally got my dream truck a 95 7.3 crew lwb dually, but it's now becoming a nightmare. I'm having transmission shifting issues where it revs high then hard shifts (2-3) then when in third it shakes till rps rise. Also at around 65 mph the rear end hop is so bad it rattles everything. From the looks of it, it has helper springs along with air bags. Any help would be greatly appreciated.
  #2  
Old 09-12-2019, 12:31 PM
Patrick Feeley's Avatar
Patrick Feeley Patrick Feeley is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Aug 2011
Location: Tehachapi, CA
Posts: 367
Default

I can't really provide any useful input on the transmission shifting issues. Make sure that the pressure in the rear tires isn't too much. I used to run about 60 psi in the rear (unloaded). Any higher than that, the truck would be downright squirrely at highway speeds. Maybe check on the driveshaft carrier bearing to see what king of condition it's in. Cheers!
__________________
1997 F250 SC 4x4, E4OD, 4.10 LS, Basically Stock, Relocated Block Heater Plug, External Trans Filter, Tru-Cool Max, I/C Mounted but not Plumbed

SOLD - 1994 F350 CC DRW 2WD PSD, 5 Speed, 4.10 LS, SBC Con-O, Baldwin Filter, Tymar HPX Hose, DPPI DP, Bilsteins, $12 AIC, Coolant Filter, Explorer Overhead Console, A-Pillar w/ISSPRO Black Ice, EV Boost, and EV Pyro, Modified Pedestal, Gutted EBPV.
  #3  
Old 09-12-2019, 01:06 PM
USMC95Powerstroke's Avatar
USMC95Powerstroke USMC95Powerstroke is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2019
Location: Bama
Posts: 8
Default

Wil do, thank you
  #4  
Old 09-14-2019, 08:48 AM
Mark Kovalsky's Avatar
Mark Kovalsky Mark Kovalsky is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2011
Location: SE Florida, USA
Posts: 1,122
Default

Quote:
Originally Posted by USMC95Powerstroke View Post
when in third it shakes till rps rise.
Fix what's wrong with the engine that is causing it to shake (that's misfire) and the transmission will be fine again. There is almost certainly nothing wrong with the transmission.

Quote:
Originally Posted by USMC95Powerstroke View Post
Also at around 65 mph the rear end hop is so bad it rattles everything.
I'll bet the rear tires are either out of balance or out of round.
__________________
Mark
Former Ford Automatic Transmission Engineer

“The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it.” ― Neil deGrasse Tyson
  #5  
Old 09-15-2019, 09:49 PM
lincolnlocker's Avatar
lincolnlocker lincolnlocker is offline
General
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: central new york
Posts: 26,042
Default

Id listen to mark!!

live life full throttle
__________________
00,f350,4x4,cc,drw. Sold... good bye ole girl. I will miss you
15,f350,4x4,cclb, not stock
god bless america and the farmer who feeds your fat ass
  #6  
Old 09-18-2019, 09:00 PM
USMC95Powerstroke's Avatar
USMC95Powerstroke USMC95Powerstroke is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2019
Location: Bama
Posts: 8
Default

Thank you guys for the help, going to be replacing glow plugs and do a tranny service this weekend.
  #7  
Old 09-19-2019, 09:46 AM
dmd's Avatar
dmd dmd is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2011
Location: Denton, TX
Posts: 683
Default

Glow plugs only help on start up. If it is missing it is either wiring or injectors, or both. From your location I dont think you would even need glowplugs to start.

That 2-3 shift might be an issue Mark didnt notice, hope the flush corrects it. Probably will not unless you are low on fluid.
__________________
2k, F350 SuperCruzer, 7.3L Diesel, Auto trans, 4x4, GH Tunes w/160/30s, S&B cold air intake, 4-inch turbo-back exhaust, Garrett 38r, Adrenaline HPOP, BTS Transmission w/6.0 cooler, Swamps IDM(broke, back to stock), AIC, in-tank and pre-pump mod, Heater valve mod, X-car sound panel mod
  #8  
Old 09-19-2019, 06:26 PM
Mark Kovalsky's Avatar
Mark Kovalsky Mark Kovalsky is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2011
Location: SE Florida, USA
Posts: 1,122
Default

Quote:
Originally Posted by USMC95Powerstroke View Post
Thank you guys for the help, going to be replacing glow plugs and do a tranny service this weekend.
Maybe next weekend you can work on these problems. What you are going to do this weekend won't help at all.

I didn't miss the 2-3 shift problem. I addressed it, but you missed it. The problem with the transmission is that the engine isn't running right. Fix the engine and the trans will be fine.
__________________
Mark
Former Ford Automatic Transmission Engineer

“The good thing about science is that it's true whether or not you believe in it.” ― Neil deGrasse Tyson
  #9  
Old 10-01-2019, 06:46 AM
USMC95Powerstroke's Avatar
USMC95Powerstroke USMC95Powerstroke is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2019
Location: Bama
Posts: 8
Default

I did a service change on the trans because the guy i bought it from didnt know when the last time it was done, and that way i could have fresh fluid and hopefully prevent any issues. The glow plugs helped a lot, the shuddering is almost completely gone. Thank you all for the help.
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 07:42 AM.

 

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.

Designed by Military Ltd