Go Back   PowerStrokeArmy > Power Strokes > 7.3 Tech

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-08-2018, 02:23 PM
08Monster's Avatar
08Monster 08Monster is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,709
Default OBS 7.3 runs rough at idle

I've got a 1995 7.3 that I got in a trade deal, and it runs rough at idle, sounds like it is missing off a cylinder or 2.

Anything besides idle, driving around, the truck runs great and has great power. What causes a lopey idle on these? Like I said, truck makes great power, it has to be up to the 400hp mark. 34psi of boost and still has a haze at WOT.

Relatively new to the 7.3 scene and don't know much about this dinosaurs.

Sent from my Moto Z (2) using Tapatalk
  #2  
Old 05-08-2018, 03:24 PM
DieselDC's Avatar
DieselDC DieselDC is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 262
Default

Scan it. If true what youre describing, it maybe injector / valve cover related.


Dont overthink something simple people... ..:sigh:..
  #3  
Old 05-08-2018, 03:25 PM
Arisley's Avatar
Arisley Arisley is offline
Mod Squad
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: Arlington, Texas
Posts: 8,984
Default

With it being an OBS and not a Superduty, it could also be fuel pressure at idle.

But yes, guessing on these trucks does nothing but cost money. You have to test. A scanner is a must, and a few basic testing tools.
__________________
E99 ECLB Dually, 2010 bed, 2005 headlights, smoked clearance lights, 2001 cup holder.
365,XXX miles. Pure stock, sorta.
SDRCM #478
PSA Conspirator # 22
  #4  
Old 05-08-2018, 03:34 PM
08Monster's Avatar
08Monster 08Monster is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,709
Default

It is an OBS, but it has a superduty fuel system with the 60psi spring in. I have a 55psi and an 80psi spring as well.

Sent from my Moto Z (2) using Tapatalk
  #5  
Old 05-08-2018, 04:13 PM
Arisley's Avatar
Arisley Arisley is offline
Mod Squad
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: Arlington, Texas
Posts: 8,984
Default

OK, than that should not be the issue. The PCm does not monitor fuel pressure though, you need a mechanical gauge for that.
__________________
E99 ECLB Dually, 2010 bed, 2005 headlights, smoked clearance lights, 2001 cup holder.
365,XXX miles. Pure stock, sorta.
SDRCM #478
PSA Conspirator # 22
  #6  
Old 05-08-2018, 08:27 PM
08Monster's Avatar
08Monster 08Monster is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,709
Default

I will check tomorrow morning for codes and see what she all has.

Sent from my Moto Z (2) using Tapatalk
  #7  
Old 05-09-2018, 02:04 PM
08Monster's Avatar
08Monster 08Monster is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,709
Default

Here are all the codes. The one with 3 is the KOEO self test codes, the second with 6 is the memory codes.

Sent from my Moto Z (2) using Tapatalk
  #8  
Old 05-09-2018, 04:22 PM
08Monster's Avatar
08Monster 08Monster is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,709
Default

Just a little clip of it while I sat at a stop light.

https://youtu.be/nn3Z3LuVBII

Sent from my Moto Z (2) using Tapatalk
  #9  
Old 05-09-2018, 06:32 PM
DieselDC's Avatar
DieselDC DieselDC is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Jan 2017
Posts: 262
Default OBS 7.3 runs rough at idle

Its wanting new sensors:cps, icp.

Epbv needs attention. Probably leaking. ****** it. Need new ******d pedestal and a hotside without the valve ($200 total).

Other codes: ignore

Edit: this forum is stupid. It blocked the term d e l e t e


Dont overthink something simple people... ..:sigh:..
  #10  
Old 05-09-2018, 06:40 PM
08Monster's Avatar
08Monster 08Monster is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2013
Posts: 1,709
Default

Quote:
Originally Posted by DieselDC View Post
Its wanting new sensors:cps, icp.

Epbv needs attention. Probably leaking. ****** it. Need new ******d pedestal and a hotside without the valve ($200 total).

Other codes: ignore

Edit: this forum is stupid. It blocked the term d e l e t e


Dont overthink something simple people... ..:sigh:..
Think that'll solve all these issues?

Sent from my Moto Z (2) using Tapatalk
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 11:30 PM.

 

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.

Designed by Military Ltd