Go Back   PowerStrokeArmy > Power Strokes > 6.0 Tech

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-08-2018, 12:09 PM
MIbowhunter MIbowhunter is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 11
Default 6.0 mystery oil leak

So I've completely bulletproof the engine in my 2005 6.0, FICM, oil Cooler, Coolant filter, blue spring, egr ******, heads, studded etc. Truck runs great with borderline injectors (working on that soon). I noticed after a long trip north (3 hrs), the next day I have oil under the truck about the size 3" in diameter. truck has 175K miles on it. Seems to leak for a bit then stop and doesn't do it again until driving it a while. All the pressure gauges, and scan gauge read great. I have powerwashed/degreased underneath the engine, wiped with a shop rag, etc to try and locate it. It has barely a drip on the bell housing and starter/lines. Followed it up looks to be a valve cover gasket but when I had the oil cooler changed, mechanic stated it was the oil cooler gasket (cheap Dorman was on there). and he didn't see anything from the top like a valve cover etc. so... not sure if this is just additional run off from when the gasket was leaking or something entirely different. Turbo return is new as well. HPOP is good with 3800 PSI (tested). Wondering if it is a rear main seal or??? Also looks like a little from the front just behind the fan like the low pressure pump???? anyone have this or any of you diesel mechanics have any ideas?? thx
  #2  
Old 08-08-2018, 07:02 PM
bismic bismic is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 164
Default

The glow plugs can leak. So can the cam and crank sensors. Could be a gasket leak on the oil cooler. The leaks all end up on the bell housing.
__________________
Lots of good stuff
  #3  
Old 08-09-2018, 07:46 AM
MIbowhunter MIbowhunter is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 11
Default

glow plugs and harness' are new along with the oil cooler and gasket. I have heard about the sensors as well as the back plate. still looking. Where would the sensors be located?? anybody else have any clues?
  #4  
Old 08-09-2018, 05:16 PM
sootie's Avatar
sootie sootie is offline
General
Member's Gallery
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 10,949
Default

Check the driver's side rocker box oring. If cab-on work was recently done, the mid/lower back bolt could be missing. It's very easy to miss being that you can't see it.

Sent from my SM-G955W using Tapatalk
  #5  
Old 08-09-2018, 09:34 PM
webb06's Avatar
webb06 webb06 is offline
Colonel
Member's Gallery
 
Join Date: Aug 2012
Location: Seneca, MO
Posts: 3,716
Default

Check around hpop cover where it meets the rear cover as well. Should be a dab or silicone there but if not it could leak.


Sent from my iPhone using Tapatalk
  #6  
Old 08-10-2018, 09:39 AM
MIbowhunter MIbowhunter is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 11
Default

Thx. Not familiar with the rocker box oring can you explain a little more please? I will try to check the HPOP cover not sure if I can get in there. suggestions?
  #7  
Old 08-13-2018, 08:56 PM
MIbowhunter MIbowhunter is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2018
Posts: 11
Default

i power washed the too valley where the hpop cover is etc. bow it’s spotless. so.. the drip is about a quater in size after some time and i’m thinking its the back of the valve cover . if it is, im getting the injectors done next spring so.. anybody else have ideas?
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 01:55 PM.

 

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.

Designed by Military Ltd