Go Back   PowerStrokeArmy > Power Strokes > 6.0 Tech

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-05-2020, 03:29 PM
Tweeder's Avatar
Tweeder Tweeder is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2020
Location: Albuquerque, NM
Posts: 4
Default Misfire like event under light load cold

I know, A misfiring 6.0 thread.

Here's my issue, I can't seam to find any other thread that seams to be what's going on with my truck. I believe it may be a failing injector, however nothing is showing up in the system. So, here's the problem.

When the air temperature and engine oil are cold (Under 180* engine, ambient air temp under 60*) my truck will misfire/surge at light throttle. occasionally i can feel a misfire at idle as well. truck warms, everything seams fine. The truck has also failed to start twice on me. Once in May, and the other time is just last week in September. Both times the engine was hot.

So, here's the rub.

Oil change: All new filters, all OEM. Fuel and oil
Valvoline Premium Blue synthetic 5w-40 oil
Last oil change I used Rev X This time, Hot Shot Secrets

Forscan: No codes at all. NONE.

Recent repairs: New ICP and pigtail
New IPR and pigtail
New glow plugs, harnesses, and glow plug control module
Dealership replaced HPOP before purchase in April
Both brand new batteries
New alternator

FICM: 48V all time Drops to 47v at start up
13.5v Logic never drops below 13v
13.5v vehicle power never drops below 13

ICP: 1.61v-1.77v at start up, settles in at .80v-.90v after idle established
1264psi at start up, 590-620psi at idle

IPR: 42.97% at start up and settles in at 30% give or take at idle

Mode 6 shows zero misfires. Driving or otherwise. Even when the misfire happens.

PCM shows no misfires, shows no contribution codes, no fault codes at all. The only oddity is the fan speed. It's always flat. Shows 0.00% at all times, however it does show rpm on fan. I know the fan spins, because I can hear it, and see it. Could this be causing this issue??

Truck info: 2005 F250 192,000 miles Auto trans. NO performance mods, EGR cooler removed (Valve still in place), bone stock otherwise. No coolant loss, no oil loss, no smoke (except that diesel off idle black puff). I'm completely at a loss, I have no idea where to look from here. I can't imagine the fan could be causing a misfire like feeling? But maybe it's cycling on/off too randomly and putting a draw on the motor? If that's the case, it's just strange that it only happens when it's cold. I really don't want to start throwing money at it, but I'm not sure what else to do.

I'm thinking about taking it to the dealership for an IDS scan, just not sure they'll find anything either. If I do take it to the dealership, I'm going to request a contribution test, and a high pressure oil system pressure test, but anything else I should ask for? What Might I be missing? The thing runs like a raped ape otherwise, so I'm completely lost.
__________________
2005 F250 SB Crew-cab 6.0L Powerstroke 1.5" leveling kit 35" tires.

Planning 650 HP with 4" lift and 40" tires. Custom Paint, and many more goodies.

Last edited by Tweeder; 10-05-2020 at 03:33 PM.
  #2  
Old 10-05-2020, 04:18 PM
sootie's Avatar
sootie sootie is offline
General
Member's Gallery
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 11,666
Default

Watch the power balance real time in forscan when the issue occurs
  #3  
Old 10-06-2020, 04:14 PM
Tweeder's Avatar
Tweeder Tweeder is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2020
Location: Albuquerque, NM
Posts: 4
Default

What's the power balance listed as?
__________________
2005 F250 SB Crew-cab 6.0L Powerstroke 1.5" leveling kit 35" tires.

Planning 650 HP with 4" lift and 40" tires. Custom Paint, and many more goodies.
  #4  
Old 10-13-2020, 01:04 AM
Tweeder's Avatar
Tweeder Tweeder is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2020
Location: Albuquerque, NM
Posts: 4
Default

OK, So I believe I may know what's going on. However I need some more info as google and these forums are not giving straight answers. I did a running diagnostic, and I'm getting a high IPR I believe. I did a WOT run watching my ICP and IPR and my ICP is pushing 3924, IPR 76% at 3400 rpm. That signals a hpop system leak correct?
__________________
2005 F250 SB Crew-cab 6.0L Powerstroke 1.5" leveling kit 35" tires.

Planning 650 HP with 4" lift and 40" tires. Custom Paint, and many more goodies.
  #5  
Old 10-13-2020, 06:58 PM
lincolnlocker's Avatar
lincolnlocker lincolnlocker is offline
General
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: central Michigan/ New York
Posts: 26,617
Default

Are those original injectors?

live life full throttle
__________________
00,f350,4x4,cc,drw. Sold... good bye ole girl. I will miss you
15,f350,4x4,cclb, not stock
god bless america and the farmer who feeds your fat ass
  #6  
Old 10-14-2020, 08:11 AM
bismic bismic is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2011
Posts: 256
Default

3924 psig maximum HPOP discharge pressure is pretty good ...... Doesn't sound like a bad HPOP or a high pressure oil system leak to me.
__________________
Lots of good stuff
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 09:35 PM.

 

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

Designed by Military Ltd