Go Back   PowerStrokeArmy > Power Strokes > 6.0 Tech

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-10-2017, 03:59 PM
eclipsemf eclipsemf is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 18
Default 6.0l Over Boost When towing

We have a 2005 6.0l at work which is having trouble with towing heavier loads (8k plus lbs). Truck runs great and rips as it should under no real load but the second we put some weight behinds it going up hill we have the wrench that comes on and it goes in to limp mode. We get codes P0299 P2262.

I have checked and cleaned the EGR, Map sensor nipple was clogged and before we had no boost, we now get boost. I have also verified that we have no boost leaks.

What could the possible cause of this? I have seen a lot of the turbo vein getting suck or maybe a clogged cat. I just wanted to get opinions on this specific case before I dig too deep.

Thanks!
  #2  
Old 12-10-2017, 04:03 PM
6.0 Tech's Avatar
6.0 Tech 6.0 Tech is offline
Colonel
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2015
Location: Mesa, AZ
Posts: 2,502
Default

Turbo vanes stickimg most likely.
__________________
04 cclb IDP and TSD tunes, KC Stage 2 hi pressure, S476 atmosphere, Odawg Stage 2 ported intake, RCD Stage 1 cam, RCD lifters and pushrods, RCD 120# valve springs, ARP 625s, o ringed heads, Warren 7mm 250/100 hybrids, Strictly bowl dereete regulated return, Air Dog 2 4g, Snow stage 2 water/meth
  #3  
Old 12-10-2017, 04:52 PM
CTC DEEZUL's Avatar
CTC DEEZUL CTC DEEZUL is offline
Colonel
Member's Gallery
 
Join Date: Jun 2011
Location: NWI
Posts: 4,927
Default

Toss a turbo on it! It's pretty much stuck/sticking in a sweet spot. Unfortunately it defuel at that boost level
__________________
Teamsters Local 444- Rolling Coal United
  #4  
Old 12-11-2017, 07:24 AM
eclipsemf eclipsemf is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Mar 2017
Posts: 18
Default

Thanks for the replies. I also forgot to mention the truck only has 23k miles on it, mostly towing. Id there a chance I can take it off and just clean it and hope.
  #5  
Old 12-11-2017, 03:23 PM
6.0 Tech's Avatar
6.0 Tech 6.0 Tech is offline
Colonel
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2015
Location: Mesa, AZ
Posts: 2,502
Default

You can try cleaning it, but with that low of mileage, it is probably pitted to all he'll. It may need a center housing. Which its typically cheaper/better warranty to put a whole turbo on. Of the turbine housing is pitted to where the vanes are sticky, even after cleaning it, you'll need to put a turbo on.

Sent from my VS988 using Tapatalk
__________________
04 cclb IDP and TSD tunes, KC Stage 2 hi pressure, S476 atmosphere, Odawg Stage 2 ported intake, RCD Stage 1 cam, RCD lifters and pushrods, RCD 120# valve springs, ARP 625s, o ringed heads, Warren 7mm 250/100 hybrids, Strictly bowl dereete regulated return, Air Dog 2 4g, Snow stage 2 water/meth
  #6  
Old 12-11-2017, 03:56 PM
sootie's Avatar
sootie sootie is offline
General
Member's Gallery
 
Join Date: Oct 2012
Posts: 10,659
Default

clean the ebp tube as well and check the sensor just to be safe but ya-likely a turbo wouldnt go awry
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 10:55 PM.

 

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.

Designed by Military Ltd