Go Back   PowerStrokeArmy > Power Strokes > 7.3 Tech

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-25-2020, 11:43 AM
D66stroke D66stroke is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2012
Location: Baltimore, MD
Posts: 207
Default Cold no start issue when sitting awhile

We have a 03 7.3, if the truck sits for a couple days or more, it doesn't want to start. Sometimes it eventually starts, sometimes ether gets it going (I know I know..), and sometimes ether won't even fire it over. Once it starts, it will run fine and start anytime you need it as long as it's within a day or so of it running. So far whenever I plug the Auto Enginuity into it to watch ICP and IPR duty cycle, it fires right up, of course. I did get an ICP code (P1211 I think it was) but I think that was from emptying the oil rails on a hard pull. New parts are HPOP and IPR, ICP sensor, 3 sets of injectors, UVCH's, the list goes on. All OEM parts aside from injectors which are aftermarket. I tested fuel pressure a couple years ago due to another issue and it was within spec, 60+ psi at idle. I'll look at it again to confirm. Any ideas what I may have going on? It also recently got a new oil pan and this issue started happening after that, so I'm hoping it doesn't have something to do with the pickup tube.
__________________
1997 F-250 - Baby Swamps, e-fuel, built e4od, ARP studs, comp 910 springs, Smith Bros pushrods - FOR SALE

2000 F-250 - TW tunes, 38r, Riff Raff FRx and HPx, 5" exhaust

1992 Mustang Notch LS swap
  #2  
Old 09-25-2020, 03:13 PM
Arisley's Avatar
Arisley Arisley is offline
Mod Squad
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: Arlington, Texas
Posts: 9,290
Default

Check the oil level in the HPOP reservoir.
__________________
E99 ECLB Dually, 2010 bed, 2005 headlights, smoked clearance lights, 2001 cup holder.
365,XXX miles. Pure stock, sorta.
SDRCM #478
PSA Conspirator # 22
  #3  
Old 09-25-2020, 05:20 PM
psduser1's Avatar
psduser1 psduser1 is offline
Colonel
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: on the road
Posts: 3,634
Default

When mine sits for an extended time, more than a couple weeks, I'll have to crank it over long enough to refill the oil rails. It runs rough for a bit, but smooths out after a bit.
Just a thought.
__________________
2000 f250 zf6, air, oil, fuel mods, flatbed dual dana 80
Almost stock
2001 f250 same setup as the 2000, auto trans
2002 with a couple of mods, grocerygetter
  #4  
Old 09-30-2020, 11:57 AM
D66stroke D66stroke is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2012
Location: Baltimore, MD
Posts: 207
Default

Just checked the HPOP reservoir and it's full after not running for a week or so. Tried to start it and it won't start.
__________________
1997 F-250 - Baby Swamps, e-fuel, built e4od, ARP studs, comp 910 springs, Smith Bros pushrods - FOR SALE

2000 F-250 - TW tunes, 38r, Riff Raff FRx and HPx, 5" exhaust

1992 Mustang Notch LS swap
  #5  
Old 10-01-2020, 06:43 AM
Arisley's Avatar
Arisley Arisley is offline
Mod Squad
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: Arlington, Texas
Posts: 9,290
Default

Check voltage while cranking. Check glow plug circuit.
__________________
E99 ECLB Dually, 2010 bed, 2005 headlights, smoked clearance lights, 2001 cup holder.
365,XXX miles. Pure stock, sorta.
SDRCM #478
PSA Conspirator # 22
  #6  
Old 10-03-2020, 08:56 AM
D66stroke D66stroke is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2012
Location: Baltimore, MD
Posts: 207
Default

I never thought about watching voltage. It cranks fast though, new starter and newer batteries. It won’t start on 90 days so the glow plug system is kind of out of the equation. It does have a new Western relay on it
__________________
1997 F-250 - Baby Swamps, e-fuel, built e4od, ARP studs, comp 910 springs, Smith Bros pushrods - FOR SALE

2000 F-250 - TW tunes, 38r, Riff Raff FRx and HPx, 5" exhaust

1992 Mustang Notch LS swap
  #7  
Old 10-08-2020, 12:36 PM
Big Bore's Avatar
Big Bore Big Bore is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: 9000ft in the CO Rockies
Posts: 2,381
Default

Did you ever check the fuel pressure? Did you check ICP/IPR when it wouldn't start? GP and relay shouldn't matter in 90* weather. Usually something like you're describing is an injector o-ring problem.
__________________
E99 with some junk and tuned by C-Fro. Building some more junk to put in it.
11B

Quote:
Originally Posted by Powerstroked162 View Post
... I don't want to be left assuming you're a dipchit. I want you to prove it to me...
  #8  
Old 10-12-2020, 12:58 PM
tomlin tomlin is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Jan 2014
Location: Athens, Illinois
Posts: 37
Default

Keep it simple. This is what I mean by that statement. When you are adding ether you are bypassing the injectors, HPOP, PCM, diesel fuel, oil, all of it. You are feeding ether into a compression ignition engine. It should start and then immediately die every time it gets a squirt. If it will not start and die with ether, your either not getting air or you have a serious low compression issue. You risk blowing the intake or heads off playing with ether with the GP relay connected so be careful with the juice.
__________________
2000 f350 super cab dually
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 12:53 PM.

 

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

Designed by Military Ltd