Go Back   PowerStrokeArmy > Power Strokes > 94-97 Tech

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-06-2019, 06:32 PM
trevdalocal trevdalocal is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Apr 2019
Location: Honolulu, HI
Posts: 18
Default Romping idle, "missing" under acceleration, low boost, poor mileage

Howdy, truck has recently developed a slight romp at idle, doesn't seem to matter if oil is hot or cold, but occasionally it idles smoothly, usually when cold. Engine starts up quickly, about a half second of cranking and it lights, romps moderately for a few seconds, then cleans up to the slight romp.

Truck also feels like it's running on less than 8 cylinder under moderate acceleration, especially noticeable when you lug the engine down a bit. You can feel the "chugging" and hear it in the exhaust. Truck struggles to make 12PSI (according to ForScan) at WOT in 4th gear (ZF5 truck) at 2500-3000 RPM, and that's with the tow tune engaged on my DP F5 (I know, saving up for a PHP). Pretty gutless on stock. Downpipes don't look like they're leaking, firewall looks pretty clean.

Truck has 162k mi, and I believe the injectors are original. The injectors sounds pretty loud and crackly on tow tune, it quiets down a bit on "stock". I don't recall them being that loud before, but I could be imagining things. Fuel filter is less than 2k mi, same for the oil, 15W-40 Motorcraft with a Motorcraft filter. T500 HPOP easily holds 3000 WOT, 500-600 at idle. I am going to clean out the FPR screens this weekend.

All 8 buzz fine on a buzz test, and it passes a contribution test. Any ideas? I believe the Baro sensor is no good, as it shows 9.0PSI on ForScan, but from what I read, it shouldn't be causing these symptoms.
__________________
'96 XLT CCLB ZF5 4WD - Strictly Diesel Efuel w/RR and SD pump, Irate T4 w/366 SX-E, PIS 250/200, PHP Hydra w/GH Tuning, Stage 1 Organic SB, 4" Magnaflow no muffler
  #2  
Old 09-07-2019, 01:44 PM
ghohouston's Avatar
ghohouston ghohouston is offline
Colonel
Member's Gallery
 
Join Date: Dec 2012
Location: Lewisville,Texas
Posts: 3,830
Default

Oil in the i.c.p. sensor connector?
__________________
1997 F350 SRW CCLB 4x4 ZF5 7.3
2018 Ram 5500 Mechanics Truck
2001Tdi Jetta 5 speed
  #3  
Old 09-07-2019, 02:43 PM
Magnum PD's Avatar
Magnum PD Magnum PD is offline
General
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: VA
Posts: 9,171
Default

How old is the CAM sensor?
__________________
96 F-350 RC 4x4 Hypermax Rods, PIS 300/200s G head tunes, S471, Beans IDM, ARP head & main, girdle, half filled block, DI cam, Dual IPRs, ceramic coated bowls, anti-friction skirts, Haldex pump over Stock pump, Diesel site High volume lpop, Billet intake Plenums, Dual SD pumps, Fluidampner, beehive springs, cosmetic head gaskets, Inconel valves, hardend guides, Ported and polished heads by me, home made RR fuel, 5 speed tranny, with SB 3600 DxD. Snow water meth.
  #4  
Old 09-09-2019, 12:59 AM
trevdalocal trevdalocal is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Apr 2019
Location: Honolulu, HI
Posts: 18
Default

Quote:
Originally Posted by ghohouston View Post
Oil in the i.c.p. sensor connector?
Dry as a whistle!

Quote:
Originally Posted by Magnum PD View Post
How old is the CAM sensor?
Age is unknown. I have a new Ford one, you think it would be worth it to swap it out?

I broke the plastic check valve trying to clean the FPR screen, and my T500 is weeping from the back plate again, so I've decided to bite the bullet and go efuel. Looking at the Strictly Diesel kit, seems to be well regarded here.
__________________
'96 XLT CCLB ZF5 4WD - Strictly Diesel Efuel w/RR and SD pump, Irate T4 w/366 SX-E, PIS 250/200, PHP Hydra w/GH Tuning, Stage 1 Organic SB, 4" Magnaflow no muffler
  #5  
Old 09-10-2019, 06:09 PM
Magnum PD's Avatar
Magnum PD Magnum PD is offline
General
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: VA
Posts: 9,171
Default

I would try the ford cps
__________________
96 F-350 RC 4x4 Hypermax Rods, PIS 300/200s G head tunes, S471, Beans IDM, ARP head & main, girdle, half filled block, DI cam, Dual IPRs, ceramic coated bowls, anti-friction skirts, Haldex pump over Stock pump, Diesel site High volume lpop, Billet intake Plenums, Dual SD pumps, Fluidampner, beehive springs, cosmetic head gaskets, Inconel valves, hardend guides, Ported and polished heads by me, home made RR fuel, 5 speed tranny, with SB 3600 DxD. Snow water meth.
  #6  
Old 09-10-2019, 08:30 PM
trevdalocal trevdalocal is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Apr 2019
Location: Honolulu, HI
Posts: 18
Default

Quote:
Originally Posted by Magnum PD View Post
I would try the ford cps
Gotcha. I'll slap it in while I'm doing the efuel and HPOP rear plate reseal (again) and post up the results!
__________________
'96 XLT CCLB ZF5 4WD - Strictly Diesel Efuel w/RR and SD pump, Irate T4 w/366 SX-E, PIS 250/200, PHP Hydra w/GH Tuning, Stage 1 Organic SB, 4" Magnaflow no muffler
  #7  
Old 09-18-2019, 10:46 AM
TSiZj TSiZj is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Jan 2012
Posts: 33
Default

I have a 96' F-350 and it sounds like we are having similar issues. My truck has exhaust and a edge tuner. I am going to try and clean my fpr screens this weekend. I haven't got a chance to log ICP or IPR duty cycle yet. Going to put in a new Ford CPS sensor I have also. My truck hesitates really bad at WOT also.
  #8  
Old 09-18-2019, 11:31 AM
dasboot's Avatar
dasboot dasboot is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: Sep 2011
Location: Gooberville, Ga.
Posts: 1,317
Default

Sounds like some of the same symptoms that I just recently developed. I'm looking a fuel pressure from the fuel pump maybe going bad.
__________________

2005 CCSB, stock, coolant filter (self made), Scan Guage II, CB Radio, airhorns. AFE Prodry air filter. FICM PHP Atlas40. AFE Atlas 4" turbo back wo/ cat.
Tinkler, piddler and master of nothing but my own domain
  #9  
Old 12-12-2019, 06:50 PM
trevdalocal trevdalocal is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Apr 2019
Location: Honolulu, HI
Posts: 18
Default

So... I started off by cleaning the FPR, and broke the little plastic piece. I decided to do a Strictly Diesel efuel setup if I was going to replace anything. Well, the Strictly kit requires you to pull the turbo to get the new fittings in. Pulling the factory turbo was such a pain, I decided to do a T4 kit... Cue Irate Diesel T4 kit, with 366SX-E. Just finished installing everything a few days ago. Ran into a few hiccups along the way, but great customer service from Strictly and Irate, got everything sorted in a timely manner. Downpipe needed to be rewelded at a *slightly* different angle, though that could very well be the truck's fault. If I ever do this again, I'll request the downpipe turbo flange come tacked on.

Truck runs like a scalded cat now. Still lopes a little at idle, not nearly as bad as it did with the old injectors, and doesn't miss when accelerating. Going to try swapping the unknown CPS for a new OEM one. Should've done UVCH and VC gaskets while I was in there, but I already spent way more than I had planned to, haha. The synchros in 3rd and 4th were pretty much gone and it sounded like the trans bearings were beginning to "whirr", but after a few hard pulls, it's pretty evident that I need a new trans. Called Midwest Trans and because of shipping costs, they suggested I try giving AutoZone a call, and gave me a part number. They're an AZ supplier, and indeed, although the base price of the trans is higher from AZ, the cheap volume rates they get for freight more than offsets it. Will be doing the trans next year.

Need to save up and do the second SD pump as fuel pressure does drop in the two hottest tunes. Plan to stud it and do valve springs and pushrods as well. Perhaps next year after the trans, and finances recover haha.
__________________
'96 XLT CCLB ZF5 4WD - Strictly Diesel Efuel w/RR and SD pump, Irate T4 w/366 SX-E, PIS 250/200, PHP Hydra w/GH Tuning, Stage 1 Organic SB, 4" Magnaflow no muffler
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 11:32 PM.

 

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

Designed by Military Ltd