Go Back   PowerStrokeArmy > Power Strokes > 7.3 Aftermarket

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-12-2020, 09:22 PM
glovemeister glovemeister is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 130
Default 238/80's smoking on cold start

Curious if this is common.

Got a set of 238/80's that smoke on cold start, until eot reaches like 140-160. Then as if by magic perfect no smoke.

No bad hot, or cold start performance and no missing.

I had them pulled and flow tested, they found 1 bad nozzle and the rest were good.

Reinstalled and same thing.
I'm wondering if it is something internally that does not show on flow bench with fluids at regular EOT, or perhaps a tuning issue.

ETA: Forgot to mention e99 truck, and auto. So as far as I know I avoid the known zf6 timing issue from factory on these trucks.

Last edited by glovemeister; 02-12-2020 at 09:45 PM.
  #2  
Old 02-13-2020, 08:24 AM
mcnance865 mcnance865 is offline
Corporal
Member's Gallery
 
Join Date: Nov 2017
Posts: 52
Default

If you are talking white/grey smoke, then it is pretty normal. My 238/80s will smoke when cold, but they start clearing up pretty quick. By EOT of 85-90 degrees it is clear. How much smoke are we talking? If it is just billowing, then you may have some other problem.
__________________
2000 F-250 4x4 SuperCab Short Bed 7.3 w/ 280,xxx mi - 4" Pro Comp - Redhead - 37x12.50x17 BFG A/T KO - 3.73 Gears - CTS2 - Hydra - FFD 238cc/80%
KC38r 366 - Adrenaline - Irate Fuel System w/ Sump - 4"Exhaust - K&N CAI w/ S&B Filter - FFD Bellowed Up Pipes - AIH Plug - RiffRaff Plenums & Boot Kit
  #3  
Old 02-13-2020, 10:15 AM
BS Hauler's Avatar
BS Hauler BS Hauler is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Apr 2014
Location: Northeast Iowa
Posts: 172
Default

I have never heard of the ZF6 timing thing. Would you explain.

I have a 02 with the 6spd.
__________________
2002 F-350 DRW 4x4 6 spd CCLB
2006 F-350 CCSB Auto 4wd
  #4  
Old 02-13-2020, 03:01 PM
lincolnlocker's Avatar
lincolnlocker lincolnlocker is offline
General
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: central Michigan/ New York
Posts: 26,523
Default

Quote:
Originally Posted by glovemeister View Post
Curious if this is common.

Got a set of 238/80's that smoke on cold start, until eot reaches like 140-160. Then as if by magic perfect no smoke.

No bad hot, or cold start performance and no missing.

I had them pulled and flow tested, they found 1 bad nozzle and the rest were good.

Reinstalled and same thing.
I'm wondering if it is something internally that does not show on flow bench with fluids at regular EOT, or perhaps a tuning issue.

ETA: Forgot to mention e99 truck, and auto. So as far as I know I avoid the known zf6 timing issue from factory on these trucks.
How cold is it where you live?

Sent from my SM-G977U using Tapatalk
__________________
00,f350,4x4,cc,drw. Sold... good bye ole girl. I will miss you
15,f350,4x4,cclb, not stock
god bless america and the farmer who feeds your fat ass
  #5  
Old 02-13-2020, 03:07 PM
cleatus12r cleatus12r is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Nov 2014
Location: Reed Point, MT
Posts: 161
Default

Quote:
Originally Posted by BS Hauler View Post
I have never heard of the ZF6 timing thing. Would you explain.

I have a 02 with the 6spd.
NOT A THING.

Yes, there is an anomaly that exists but it DOES NOT have any effect when "fixed". It's a non-issue.
__________________
1973 F100 on 2002 4x4 frame AD/80%
2000 RC 2wd 250/200%
2000 SCLB 4x4 160/100%
1995 SCLB 4x4 SD axles/E99 Turbo/CAC AAs
2001 F350 4x4 DRW ADs
1994 Crown Vic 7.3L 4R100 AAs
1997 F-Superduty 5' stretched car hauler
  #6  
Old 02-13-2020, 04:20 PM
Arisley's Avatar
Arisley Arisley is offline
Mod Squad
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: Arlington, Texas
Posts: 9,270
Default

Early '99 had XLE4 PCM, hard to tune compared to PMT PCM's
__________________
E99 ECLB Dually, 2010 bed, 2005 headlights, smoked clearance lights, 2001 cup holder.
365,XXX miles. Pure stock, sorta.
SDRCM #478
PSA Conspirator # 22
  #7  
Old 02-13-2020, 05:12 PM
Barnbuilder Barnbuilder is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Oct 2011
Location: Waxhaw, NC
Posts: 373
Default

Quote:
Originally Posted by Arisley View Post
Early '99 had XLE4 PCM, hard to tune compared to PMT PCM's

Mine is an AWA3. I put AC injectors in and it smokes like a train when it get cold out. Smells like unburnt diesel and don't walk through the cloud or you'll reek the rest of the day.
__________________
99 F350
15 F350
  #8  
Old 02-13-2020, 05:38 PM
Zeb Zeb is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Apr 2018
Location: Downtown Marrowbone Ky
Posts: 839
Default

Quote:
Originally Posted by Barnbuilder View Post
Mine is an AWA3. I put AC injectors in and it smokes like a train when it get cold out. Smells like unburnt diesel and don't walk through the cloud or you'll reek the rest of the day.
Sounds like my California PCM’d OBS.

Doesn’t help that it was run for who knows how long before I got it without an air filter.....in dry, dusty West Texas.
  #9  
Old 02-13-2020, 06:28 PM
Outlaw Bill Outlaw Bill is offline
Corporal
Member's Gallery
 
Join Date: Mar 2012
Posts: 58
Default

Heck my Swamps 200/30's smoke like mad and idle rough at start up here in Michigan. They clear up really quick once moving and idle smooth.

Last edited by Outlaw Bill; 02-13-2020 at 06:31 PM.
  #10  
Old 02-13-2020, 06:58 PM
glovemeister glovemeister is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Nov 2011
Posts: 130
Default

Quote:
Originally Posted by Arisley View Post
Early '99 had XLE4 PCM, hard to tune compared to PMT PCM's
Thanks guys. So I guess it may be worthwhile to add a different PCM, as a portion of fixing this.
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 06:52 PM.

 

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

Designed by Military Ltd