Go Back   PowerStrokeArmy > Power Strokes > 94-97 Tech

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-12-2018, 11:01 PM
Powerstrokeplumber Powerstrokeplumber is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Feb 2017
Location: Mattoon, Illinois
Posts: 7
Default 1995 7.3 stroke no fire

I recently purchased a 95 7.3 f250 for 900 bucks had to rewire the transmission after the previous owner ripped the wiring out of the harness connectors with the front drive shaft. now that i got that all wired up. im pretty certain the truck has been sitting for 3 years with a half a tank of fuel that old. I know ether is terrible on a diesel with that being said i lightly coated the breather and it fired up and ran for 2 seconds then shut down. I tried to restart it it wouldn't even fire. I just put 2 850 CCA batteries in it tonight. I put seafoam in the diesel fuel and a little bit of howes diesel treatment. I didn't pay attention to if the tach worked or not cause on my 99 the CPS went out and it did this same thing and the tach didn't work when cranking. I was wondering if the fuel would be a problem being that old or not I'd really like to get this thing on the road.


TIA

Jake
  #2  
Old 01-12-2018, 11:16 PM
gnxtc2's Avatar
gnxtc2 gnxtc2 is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: Jun 2011
Location: Bergen County, NJ USA
Posts: 2,114
Default

I would start by draining the fuel tank(s) and put some fresh diesel in. Replace the fuel filter and check for fuel pressure. And check the oil.

Billy T.
gnxtc2@aol.com
__________________
'97 Black F250HD SC, 3.55s, Punisher Trans, PI Converter, Dana 60 RSK w/ V & C SD springs, PIS 175/80s, T500, Cale's tunes, 910s, Smith Bros, ARPs, Fluidampr, IC, E-Fuel, 3" Plenums, CJC Traction blocks, HFHV IDM, T4/BASB, Horton, 268K
- 2016 F350 DRW Ultimate (stock for now )
- 1987 Buick Grand National (Staged)
- 2004 Mercury Marauder
- 1993 Geo Prizm (beater)
  #3  
Old 01-13-2018, 12:03 AM
Powerstrokeplumber Powerstrokeplumber is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Feb 2017
Location: Mattoon, Illinois
Posts: 7
Default

ok I will try that first thing in the morning. as far as draining the fuel. will I have to reprime the system because it has set so long will the injection system bleed the pressure off
  #4  
Old 01-13-2018, 12:27 AM
gnxtc2's Avatar
gnxtc2 gnxtc2 is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: Jun 2011
Location: Bergen County, NJ USA
Posts: 2,114
Default

When you change the filter, I would fill the bowl with some type Diesel Kleen, Seamfoam, or even clean diesel to help it along.

These 7.3 need fuel and hpo to start. Confirm the 2 and it should start.

Billy T.
gnxtc2@aol.com
__________________
'97 Black F250HD SC, 3.55s, Punisher Trans, PI Converter, Dana 60 RSK w/ V & C SD springs, PIS 175/80s, T500, Cale's tunes, 910s, Smith Bros, ARPs, Fluidampr, IC, E-Fuel, 3" Plenums, CJC Traction blocks, HFHV IDM, T4/BASB, Horton, 268K
- 2016 F350 DRW Ultimate (stock for now )
- 1987 Buick Grand National (Staged)
- 2004 Mercury Marauder
- 1993 Geo Prizm (beater)
  #5  
Old 01-13-2018, 01:05 PM
Powerstrokeplumber Powerstrokeplumber is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Feb 2017
Location: Mattoon, Illinois
Posts: 7
Default

update changed filter and diesel truck runs!!!!!! thank you for your help. now I have really weak reverse and no drive. the trans mission is brand new. so should I try using Dec electrical cleaner on the connectors on the transmission and harness. have to remove the harness anyways to heatshrink my connectors and wrap it. where should I start.

TIA

jake
  #6  
Old 01-13-2018, 04:34 PM
gnxtc2's Avatar
gnxtc2 gnxtc2 is offline
Major
Member's Gallery
 
Join Date: Jun 2011
Location: Bergen County, NJ USA
Posts: 2,114
Default

Make sure you have the wires in the correct location on the connector.

Billy T.
gnxtc2@aol.com
__________________
'97 Black F250HD SC, 3.55s, Punisher Trans, PI Converter, Dana 60 RSK w/ V & C SD springs, PIS 175/80s, T500, Cale's tunes, 910s, Smith Bros, ARPs, Fluidampr, IC, E-Fuel, 3" Plenums, CJC Traction blocks, HFHV IDM, T4/BASB, Horton, 268K
- 2016 F350 DRW Ultimate (stock for now )
- 1987 Buick Grand National (Staged)
- 2004 Mercury Marauder
- 1993 Geo Prizm (beater)
  #7  
Old 01-13-2018, 04:52 PM
Powerstrokeplumber Powerstrokeplumber is offline
Private
Member's Gallery
 
Join Date: Feb 2017
Location: Mattoon, Illinois
Posts: 7
Default

they are connected correctly when I rewired it but when I was under it the vss is not been reconnected so I think that could be my issue. it's putting the truck in limp mode which is 3rd gear all the time right? and 3rd gear would take some rpms to push a truck that size would it not?
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 10:56 AM.

 

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2018, vBulletin Solutions, Inc.

Designed by Military Ltd