Go Back   PowerStrokeArmy > Power Strokes > 7.3 Tech

Reply
 
Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-10-2020, 03:59 PM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default 99 F-250 electrical issue

Iíve got a 99 F-250 that I canít get to start it has no voltage to the inertia switch for the fuel pump.. sits there and cranks but wonít fire.. also when I turn the key on thereís a few relays that chatter in the under dash fuse box. Also the dome light relay clicks on and off unless you pull it.. if you pull it it all stops. And if you have the relay out and hold the unlock button down the dome lights come on and stay on as long as you have the button down.. any help is greatly appreciated
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
  #2  
Old 05-10-2020, 07:42 PM
Magnum PD's Avatar
Magnum PD Magnum PD is offline
General
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: VA
Posts: 9,328
Default

Have a good ground?
__________________
96 F-350 RC 4x4 Hypermax Rods, PIS 300/200s G head tunes, S471, Beans IDM, ARP head & main, girdle, half filled block, DI cam, Dual IPRs, ceramic coated bowls, anti-friction skirts, Haldex pump over Stock pump, Diesel site High volume lpop, Billet intake Plenums, Dual SD pumps, Fluidampner, beehive springs, cosmetic head gaskets, Inconel valves, hardend guides, Ported and polished heads by me, home made RR fuel, 5 speed tranny, with SB 3600 DxD. Snow water meth.
  #3  
Old 05-11-2020, 06:15 AM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default

That’s what I’m wondering what would be the best way to go about checking that
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
  #4  
Old 05-11-2020, 07:54 AM
Arisley's Avatar
Arisley Arisley is offline
Mod Squad
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: Arlington, Texas
Posts: 9,290
Default

What is the battery voltage. Check with the key off, then with the key on then while cranking.
__________________
E99 ECLB Dually, 2010 bed, 2005 headlights, smoked clearance lights, 2001 cup holder.
365,XXX miles. Pure stock, sorta.
SDRCM #478
PSA Conspirator # 22
  #5  
Old 05-11-2020, 04:36 PM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default

Have good voltage. Just hooked up a scanner to it and I’m getting no response from the PCM. Is there anyway that I could have a ground issue and not a bad PCM or will the PCM still communicate with a ground issue. Where should I go from here
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
  #6  
Old 05-12-2020, 11:38 AM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default

Any ideas
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
  #7  
Old 05-12-2020, 12:19 PM
Arisley's Avatar
Arisley Arisley is offline
Mod Squad
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: Arlington, Texas
Posts: 9,290
Default

What are you calling good voltage?
__________________
E99 ECLB Dually, 2010 bed, 2005 headlights, smoked clearance lights, 2001 cup holder.
365,XXX miles. Pure stock, sorta.
SDRCM #478
PSA Conspirator # 22
  #8  
Old 05-12-2020, 06:10 PM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default

11.5v
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
  #9  
Old 05-12-2020, 07:59 PM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default

Also there are a few fuses that if I test with a test light the interior lights start to flash like I’m providing it a path.. maybe GEM module ?
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
  #10  
Old 05-12-2020, 07:59 PM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default

I tried a known good PCM and no change
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
  #11  
Old 05-12-2020, 10:52 PM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default

Ok so I put a Titan Snapon scanner on it and get a low voltage airbag code and a airbag indicator light fault.. that was it... then when I hold the unlock button down and run a diag on it I get the same airbag faults and 11 GEM faults for all kinds of relays.
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
  #12  
Old 05-13-2020, 06:59 AM
Arisley's Avatar
Arisley Arisley is offline
Mod Squad
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: Arlington, Texas
Posts: 9,290
Default

11.5 is low volts. Charge the batteries.
__________________
E99 ECLB Dually, 2010 bed, 2005 headlights, smoked clearance lights, 2001 cup holder.
365,XXX miles. Pure stock, sorta.
SDRCM #478
PSA Conspirator # 22
  #13  
Old 05-13-2020, 07:23 AM
fastersteve fastersteve is offline
Sergeant
Member's Gallery
 
Join Date: Aug 2013
Posts: 144
Default

^ THIS!

12.2 volts is low..these trucks are very sensitive to low voltage. When you get it started check the alternator too. It should put out 14+ volts.
__________________
2001 Excursion LTD
AIS, 4" MBRP, SRP 1.1, ******** Tunes, HD4R100, 38R with a Turbomaster. Bigger injectors on the way
Family race car hauler
  #14  
Old 05-13-2020, 10:43 AM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default

I will put good batteries in it tonight and keep you posted.. thanks for the help so far.. I figured 11.5 was ok at least to start it
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
  #15  
Old 05-13-2020, 04:54 PM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default

Figured it out but I was a very odd thing. The PCM diode was not making good contact.. cleaned it up and put it back in and it fired up.. still having the issue with the dome lights flashing and also the window wonít roll down j less the lock button is held down.. Wierd.. still havenít changed batteries but thatís next
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
  #16  
Old 05-14-2020, 08:20 AM
Arisley's Avatar
Arisley Arisley is offline
Mod Squad
Member's Gallery
 
Join Date: May 2011
Location: Arlington, Texas
Posts: 9,290
Default

I forgot all about that diode. That will do it, probably the first time it has been removed since Ford put it in there.
__________________
E99 ECLB Dually, 2010 bed, 2005 headlights, smoked clearance lights, 2001 cup holder.
365,XXX miles. Pure stock, sorta.
SDRCM #478
PSA Conspirator # 22
  #17  
Old 05-14-2020, 11:31 AM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default

Probably.. now I’m having issues with my 05 randomly dieing.. when it rains it pours. It will just shut off and idle.. it’s lugs for a second and dies. And if I’m cruising and let off the throttle it dies sometimes..
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
  #18  
Old 05-14-2020, 09:27 PM
ghohouston's Avatar
ghohouston ghohouston is offline
Colonel
Member's Gallery
 
Join Date: Dec 2012
Location: Lewisville,Texas
Posts: 3,895
Default

On the 6.0, try unplugging the i.c.p. sensor and see if it still occurs.
__________________
1997 F350 SRW CCLB 4x4 ZF5 7.3
2018 Ram 5500 Mechanics Truck
2001Tdi Jetta 5 speed
  #19  
Old 05-15-2020, 06:09 AM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default

That’s what I’m gunna try I looked and the plug doesn’t have oil in it so it’s not a obvious icp sensor issue. Will see what happens when it’s unplugged
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
  #20  
Old 05-16-2020, 07:05 PM
Smokin 6.0 Smokin 6.0 is offline
Lieutenant
Member's Gallery
 
Join Date: Jul 2012
Location: Indiana
Posts: 783
Default

Yea unplugged the icp and doesn’t seem to change anything it runs rough but doesn’t die sounds more like it’s surging then recovers
__________________
My Rig - 2005 CCSB F-250 Lariat - Stock
Wife's Rig - 2016 Z71 Tahoe on 22ís
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -6. The time now is 11:25 AM.

 

Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.

Designed by Military Ltd